0297 52 73 16 ma. & di. 06 291 590 08

Allesbrander of potkachel

Allesbrander

Nog steeds horen we de uitdrukking ‘allesbrander’ veel. Deze term is foutief zeker in deze tijd dat we het milieu een “warm” hart toedragen. De term allesbrander stamt nog uit de tijd dat er kolenkachels werden verkocht waar ook hout in gestookt kon worden en andersom. Deze combinatie was toen ook al ongelukkig omdat voor kolenverbranding een hele andere techniek (luchtstroom, stookplaats, bunker, rookgasafvoer, diameter rookkanaal, enz.) nodig is dan voor houtverbranding. Beide technieken zijn niet goed te combineren in dezelfde kachel. Daarbij kwam dat allesbrander vaak wel heel letterlijk werd genomen en dat een groot gedeelte van het afval de erkende afvalverwerkingsbedrijven niet haalde.

Potkachel

De andere term die we nog vaak horen is “potkachel”. Ook dit is een term die te pas en te onpas wordt gebruikt. Van oorsprong wordt hiermee een kolenkachel bedoeld van een hoogmodel met daarin een kolenbunker die vaak “pot” werd genoemd. Bekende merken waren o.a. Pelgrim, Etna, Jaarsma, en Faber. Faber maakte o.a. de Grandeur, dit was het model voor de notabele.

Nadat we in de jaren ’60 aardgas kregen werden dit soort kolenkachels vaak gebruikt om hout mee te stoken.Het nadeel was dan wel dan er alleen klein hout in kon en dat men er bijna naast moest gaan zitten om hem niet uit te laten gaan. Het rendement van dit soort kachels is laag en de CO² uitstoot hoog. Tot op de dag van vandaag worden deze kachels nog wel gebruikt uit nostalgisch oogpunt maar ook vaak omdat ze goedkoop zijn. De Turbo houtkachel is nu een prima alternatief voor mensen met een kleine portemonnee.

Houtkachel

Wie om het milieu denkt en toch graag geniet van het hout-stoken doet de allesbrander of potkachel de deur uit en kiest voor de goedgekeurde Turbo houtkachel en een verantwoorde brandstof. Tegenwoordig moeten houtkachels aan strenge normen voldoen willen ze in alle EU-landen (Nederland en België lopen nog achter) verkocht kunnen worden. Koop daarom bewust een Turbo houtkachel met CE-keur, goed rendement en een lage CO² uitstoot. Als u daar op let, kunt u zeggen dat u CO² neutraal stookt. Hout is een duurzame brandstof dit in tegenstelling tot fossiele brandstoffen. Bovendien draagt de CO² die vrijkomt bij houtverbranding niet bij aan het groeiende broeikaseffect.

Brandstof

Om aan de normen van een schone verbranding te voldoen hebben we uiteraard ook een juiste brandstof nodig. Over het algemeen kunnen we stellen dat u in de Turbo houtkachel alle houtsoorten kunt stoken als die maar schoon en droog zijn om zo ook het milieu te sparen. In combinatie met stukken hout geven zelfs zaagsel en mot geen problemen als brandstof voor de Turbo houtkachel. De extreme harde soorten zoals Bankirai en Azobe uitsluitend stoken in combinatie met de wat zachtere soorten hout.