0297 52 73 16 ma. & di. 06 291 590 08

Historie Turbohoutkachel

1957 – Ontstaan Turbo Houtkachel
Dhr. Grilfoll uit Reus deponeert het patent van de turbokachel in Spanje. Spanje heeft zelf geen fossiele brandstoffen en voor de warmte in huis en het koken wordt nog veel gebruik gemaakt van hout. Het grootste gedeelte van Spanje heeft een landklimaat waardoor het in de winter flink koud kan zijn. Als verwarming werd de openhaard gebruikt die veel hout verbruikt (rendement vaak minder dan 10%) en weinig warmte geeft. Al snel wordt in Spanje de Turbo houtkachel ontdekt en in de koude winter periode voor de openhaard gezet en aangesloten op het rookkanaal. Een ieder stond er verbaasd van dat er door een kleine kachel met weinig hout veel warmte geproduceerd kan worden. Met uitsluitend mond op mond reclame is deze kachel binnen enkele jaren de meest populaire kachel in Spanje. De fabriek Industrias Grifoll draaide dan ook op volle toeren in die jaren. Er was dan ook geen kachel verkoper in Spanje die de turbo houtkachel niet verkocht. In de zomer werd de kachel in de schuur of op zolder gezet en kon men op een kille avond weer gebruik maken van de sfeervolle openhaard.

1985 – Start import naar Nederland
Bij een bezoek aan Spanje valt het Marcel Uijttewaal van Ingmar Haarden en Kachels op dat er in een klein dorpje waar twee kachelwinkels zijn en ook nog op korte afstand van elkaar dezelfde kachel in de etalage staat met daarbij nog enkele stuks op straat. Hij neemt een foldertje van deze kachel mee naar Nederland. Via een kennis die in Spanje woont wordt contact gezocht met Industrias Grifoll de fabrikant en een afspraak gemaakt om de fabriek te bezoeken. Naar aanleiding van dit bezoek krijgt Ingmar Haarden en Kachels de import van de Turbo houtkachels voor de Benelux.

1986 – Start verkoop in Nederland
De eerste Turbo houtkachels worden door Ingmar Haarden en Kachels geïmporteerd. Er wordt een folder gemaakt, de kachel wordt vooral gepromoot als schuur en werkplaats houtkachel. In de praktijk blijkt al gauw dat de Turbo houtkachel ook in de woonkamers wordt gezet als praktische warmte bron met een basic uitstraling en alom wordt gewaardeerd.

1997 – Overname Industrias Grifoll
Aangezien dhr. Grifoll geen opvolgers in Industrias Grifoll heeft wordt de productie van de Turbo houtkachels verkocht. Ingmar Haarden en Kachels behoudt het importeurschap voor de Benelux.

2007 – Oprichting Sfeerverwarming b.v.
Marcel Uijttewaal richt samen met zijn broer Cyril Sfeerverwarming b.v. op, waarin het importeren van de Turbo houtkachels wordt onder gebracht om de kachels beter te kunnen promoten.

2008 – Certificering CE-keur
De turbo houtkachels worden gekeurd en krijgen de Europese CE keur. Uit het keuringsrapport blijkt dat de kachels een extreem lage emissie uitstoot (fijnstof) hebben en daarbij ook een zeer hoog rendement voor zijn prijs klasse.

2009 – Website online
De website Turbohoutkachel.nl gaat de lucht in.

2015 – Vernieuwde site online
Een geheel vernieuwde website van de Turbo Houtkachel komt online, compleet met alle dealers in de BeNeLux.